İlk Parmak İzi Uygulaması

Parmak izindeki şekillerin ve ayrıntıların kişiye özel olduğu ilk defa 1824’te Thomas Bewick tarafından fark edilmiştir. Parmak izi tasnif çalışmalarının geliştirilmesiyle, şüphelilerin tespitinde modern polisiye yöntemlerden biri olarak parmak izi kullanılmaya başlanmıştır.

Osmanlı polisi de kısa sürede bu uygulamayı kullanmaya başlamıştır. 17 Eylül 1910 tarihinde İstanbul Polis Müdüriyeti Umûmiyesi’nde “Daktiloskopi (Parmak İzi) Şube Reisliği” kurulmuş, başına da Hacı Yusuf Cemil Bey atanmıştır. Daktiloskopi dersi, 1912’den itibaren polis mekteplerinde müfredata dâhil edilmiş, polislere ilk defa ihtisas eğitimi verilmiştir.

Osmanlı polisi ilk kez, 28 Ekim 1916 Salı gecesi Tahtakale’de Sabuncu Aris’in dükkânında gece bekçisi Kiyos’un bıçaklanarak öldürülmesi olayını, parmak izi tekniğini kullanarak çözmüştür. Bekçinin en yakın arkadaşının parmak izleri, olay yerinde bir lambada tespit edilen parmak izleriyle eşleşmiş ve gerçek ortaya çıkmıştır. Bekçi Kiyos, en yakın arkadaşı Mano tarafından parası için öldürülmüştür.

Günümüzde de Kriminal Daire Başkanlığı, kişinin kimlik kartı olarak tarif edilen parmak izini bilimsel yöntemlerle tespit etmekte ve şüphelilerin yakalanmasını sağlamaktadır.

 
 
 
Close menu